هوش هیجانی-اجتماعی
آگوست 27, 2021چهار قسمت اصلی آنالیز یک کسب وکار
آگوست 31, 2021
مهارتها و شایستگیهای اجتماعی چیست؟
در طول این سالها تعاریف زیادی از مهارتهای اجتماعی ارائه شده است، اما به طور کلی، اکثر آنها معتقدند که مهارتهای اجتماعی رفتارهای آموخته شده مناسب اجتماعی هستند که ارتباطات مثبت و تعاملات با افراد دیگر را تسهیل می کنند.
به نظر می رسد به اندازه کافی ساده است، درست است؟ به وضوح این امر حتی برای افراد دارای مهارت اجتماعی بالا در میان ما همیشه راحت نیست. همه ما گهگاه اشتباهات اجتماعی عجیب و غریبی را انجام می دهیم، خواه صحبت از شخص دیگری باشد، به درست گوش ندیم، یا شوخی نامناسبی انجام بدیم.
مهارت های اجتماعی را نمی توان به راحتی به عنوان یک چیز واحد که دارید یا ندارید تعریف کرد، بلکه شامل مجموعه ای از توانایی ها و رفتارها می شود.
این چیزی است که ما می گوییم، چگونه می گوییم و چطور از طریق حرکات، حالات صورت و زبان بدن بیان می کنیم. و در حالی که ما همه این کارها را انجام می دهیم، ما بر آنچه دیگران می گویند و انجام می دهند نظارت می کنیم و پاسخ های مناسب را در زمینه های خاص میسنجیم.
برای والدین و معلمان، مهارت های اجتماعی کودکان اغلب از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، چگونه می توانیم بطور دقیق تشخیص دهیم که کودک دارای مهارت اجتماعی است؟
گرشام (1986) سه راه را برای تعریف مهارتهای اجتماعی پیشنهاد کرد:
رفتاری: رفتارهای خاصی که احتمال تعاملات اجتماعی مثبت را افزایش می دهد و احتمال روابط منفی را کاهش می دهد.
پذیرش همسالان:
محبوبیت یا پذیرش از دوستان یا همسالان.
اعتبار اجتماعی: رفتارهای اجتماعی که منجر به نتایج اجتماعی مرتبط و قابل توجه می شود.
شایستگی اجتماعی به قضاوت دیگران درباره میزان مهارت افراد در به کارگیری مهارت های اجتماعی خود اشاره دارد. اساساً، مهارتهای اجتماعی همه تواناییها و رفتارهای پشت صحنه ای هستند که پایه و اساس رفتار شایسته اجتماعی را ایجاد می کنند.
برای اینکه این تمایز کمی روشن تر شود، پخت کیک را در نظر بگیرید
ممکن است بتوانید تمام مراحل مربوط به دستور تهیه کیک خوش طعم مانند مخلوط کردن، وزن و زمان بندی (مهارت های اجتماعی) را انجام دهید. اما، وقتی تعیین می کنید که چقدر صلاحیت قناد بودن را دارید، اثبات آن در کیک شما خواهد بود. دیگران فقط نتیجه تلاشهای شما (شایستگی اجتماعی) را می چشند، اما مهارتهای مورد نیاز برای رسیدن به آنجا ممکن است کمتر دیده شود.
چند مثال برای توسعه مهارتهای اجتماعی:
اگر از فردی برای توسعه مهارت های اجتماعی خود حمایت می کنید، داشتن برخی رفتارهای مشخص برای هدف مفید است.
به طور کلی، معیارهای مهارتهای اجتماعی کودکان معمولا مهارتهای ارتباطی مانند پاسخگویی و ارتباط با دیگران را نشان می دهد، و اینکه چگونه فرد انتظارات خود را در زمینه های اجتماعی درک کرده و مدیریت می کند و مطابق با هنجارهای اجتماعی عمل می کند.
سیستم ارتقای مهارتهای اجتماعی - مقیاسهای رتبه بندی (گرشام و الیوت ، 2008) یک ابزار ارزیابی مهارتهای اجتماعی گسترده برای کودکان تا 18 سال است. این توانایی انجام هفت رفتار کلیدی اجتماعی را اندازه گیری می کند:
1. ارتباط: به عنوان مثال، استفاده از تماس چشمی و کلمات محترمانه ای مانند "لطفا" در مکالمه
2. همکاری: به عنوان مثال، پایبندی به قوانین و انجام فعالیتها بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران
3. اثبات ادعا : به عنوان مثال، اطلاع رسانی به کسی که به کمک احتیاج دارد
4. مسئولیت: به عنوان مثال، رفتار خوب در غیاب نظارت
5. همدلی: به عنوان مثال، هم صدا شدن با احساسات دیگران و تلاش برای ایجاد احساس بهتر در دیگران
6. تعامل: به عنوان مثال، ایجاد دوستان و مشارکت فعال دیگران در فعالیتها
7. کنترل خود: به عنوان مثال، تنظیم احساسات در شرایط دشوار یا ناراحت کننده اجتماعی
با رشد ما، مهارتهای اجتماعی مان نیز توسعه می یابد، به همین دلیل است که کودکان اغلب مورد تمرکز مداخلات و تحقیقات مهارتهای اجتماعی قرار می گیرند.
اما این مهارت های اجتماعی به همان اندازه که در روابط بزرگتر و موقعیت های اجتماعی توسعه و مدیریت می کنیم، در طول زندگی بزرگسالی ما مفید است.
برای نوجوانان، برخی از مهارتهای اجتماعی ممکن است در روابط آنها اهمیت بیشتری پیدا کند، مانند:
• صمیمیت: ایجاد صمیمیت عاطفی با دیگران
• اعتماد به نفس اجتماعی: خود را در موقعیت های اجتماعی تأکید کنند
• مدیریت تعارض: توانایی حل موثر اختلافات.
البته، تجزیه و تحلیل برخی از این مهارتهای اجتماعی پیچیده تر می تواند دشوار باشد و بسته به فرد، تمرکز بر توسعه و تنظیم دقیق مهارتهای اجتماعی اولیه مفید خواهد بود.
در زیر، ما چند نمونه از مهارتهای اجتماعی اساسی را در مقابل "مهارتهای عملکرد پیچیده" پیشنهاد شده توسط اسپنس ذکر کرده ایم که توجه به آنها مفید خواهد بود.
-
شروع گفتگو
-
دعوت مردم به امور
-
درخواست کمک
-
"نه" گفتن
-
دادن و پاسخ دادن به بازخوردهای منفی
-
مذاکره و مدیریت تعارض
-
سناریوهای دوستیابی عاشقانه
-
حالات چهره
-
گوش دادن فعال
-
ارتباط چشمی
-
"حرکات و حالت بدن
-
تن صدا و سرعت صحبت
-
وضوح بیان کلامی